Monodrama ’’Sve je do nas’’

02.03.2024

In dem Monodrama "Sve je do nas" von Emir Hadzihafizbegović spricht der Schauspieler über zahlreiche Probleme unserer Realität und des Geisteszustands, der ständigen Manipulationen ausgesetzt ist.

 

Inhalt: 

Nedim Hadžić je profesor matematike koji je ostao bez posla zato što je govorio istinu i imao petlju da argumentima detektira našu devijantnu stvarnost s nikad manje uljuđenosti i empatije… Ovako se zapliće zahtjevan teatarski zadatak Emira Hadžihafizbegovića s namjerom da u formi monodrame progovori o preovlađujućem mentalnom narativu pohlepe, licemjerstva, pogubnih političkih igara, zapostavljenih vrijednosti prijateljstva, tradicije, vjere, kulture. Sve je do nas, kaže monodrama koja je svojevrsni poziv na promjene i veliko pospremanje, najprije u krugu vlastitog praga i avlije.

“Zaista je do nas. Mi smo gospodari svojih misli, mi smo gospodari svog tijela, svojih odluka i svojih razmišljanja .Ne postoji bolji narod na svijetu od Bosanaca i Hercegovaca svih konfesija, a da manje radi na sebi”, kaže Hadžihafizbegović.

Ko smo i zašto nam je od ljudskosti važnije imati nego biti, zbog čega smo sve dalje od drugih i samih sebe, prepušteni gluharenju u kladionicama, alkoholizmu, pošastima poput droge, prostitucije. Komad u sebi sadrži edukativne i otrežnjujuće poruke. Raditi na sebi znači pokušati biti bolji čovjek.

“On jednostavno ne pristaje na tu vrstu ambijenta koji se nameće. On traži svoj put. On je – hajde da kažem, bit će smiješno – neki postmoderni sufija”, dodaje Hadžihafizbegović.

 

Start: 

21:00 Uhr

 

Tickets:

Preise von 20€ – 30€

Online unter: Emir Hadžihafizbegović – Graz (ulaznice.eu)

 

Nähere Informationen erhalten Sie unter: +4369910829036